A horrorfilmeket nem csak a látvány és a képernyőn elénk táruló szörnyűségek teszik ijesztővé, hanem a hangeffektek is. Sőt, a hangszerek talán még jobban hozzájárulnak ahhoz, hogy ránk hozzák a frászt, ugyanis ha egy jelenetben semmi ijesztő nem történik, még akkor is folyamatos stresszben vagyunk a hanghatásoknak köszönhetően! Lássuk tehát, milyen eszközöket használnak a zeneszerzők a különböző hangeffektekhez!

1. Waterphone

Ez az úgynevezett vízidob és az afriaki minizongora, avagy mbira kombinációja. a fogantyúján keresztül víz kerül a hangszer alsó részébe, ami a döntögetés hatására meghajlítja a hangokat. Használják hegedűvonóval és xilofonverővel is.

2. Theremin

A theremin mostanában reneszánszát éli, több popzenekar is használja a számaiban ezt a felettébb érdekes hangszert. 1928-ban egy orosz feltaláló, Leon Theremin alkotta meg, és azért érdekes, mert a két kézzel tulajdonképpen a levegőben hadonászva zenélhetünk. Az álló antenna mellett a hangmagasságot, a hurokszerű függőleges kör felett pedig a hangerősséget leht állíthatjuk.

3. Blaster Beam

A blaster beam a horror igazi nagyágyúja: egy ipari méretű gitárnyakat kell elképzelni, amin egy alumíniumcsövet húzogatnak, miközben néha rá is ütnek. Legutóbb a 10 Cloverfield Lane című filmben hallhattuk.

4. Ondes Martenot

A hangszer egy orgona és egy theremin kombinációjára hasonlít, ami szintén oszcillátorok segítségével állítja elő a hullámzó, nagyon para hanghatásokat. A Ghostbusters zenei aláfestésében is hallható.

5. Apprehension Engine

A többi hangszerrel ellentétben ezt a masinát nem zenei céllal, hanem direkt a horror- és egyéb filmek hanghatásainak előállítására hozták létre. A hangképző eszköz a legifjabb ezen a listán, Tony Duggan-Smith gitáros készítette el tavaly ősszel és az Indie Film Maker YouTube csatornáján mutatták be, itt vált igazán ismertté.

Copyright : Viacom