Műsorok | Kalandos történetek

Kalandos történetek

Kalandos történetek

A Monty Python csapatának legfiatalabb tagja, Michael Palin a Kalandos történetek, eredeti címén Ripping Yarns című sorozatával szórakoztatja a magyar nézőket. A BBC produkciója Magyarországon először a Comedy Centralon látható.

Michael Palin, az idén 66 éves író-komikus a legendás Monty Python csapat legfiatalabb

...

Leírás

A Monty Python csapatának legfiatalabb tagja, Michael Palin a Kalandos történetek, eredeti címén Ripping Yarns című sorozatával szórakoztatja a magyar nézőket. A BBC produkciója Magyarországon először a Comedy Centralon látható.


Michael Palin, az idén 66 éves író-komikus a legendás Monty Python csapat legfiatalabb tagja. De nem csak a Favágó dallal, vagy a Brian élete Pilátusaként szerzett rajongókat hazánkban. Közkedvelt filmekben szerepelt (Brazil, A hal neve Wanda, Fészkes Fenevadak), és népszerűek úti filmsorozatai. Először 1988-ban kelt útra, hogy Jules Verne hősének nyomában 80 nap alatt megkerülje a Földet. Azóta megkerülte a Csendes-óceánt is (Utazás a Csendes-óceán körül), járt többek között a Saharában és a Himaláján. Csavargásai során Magyarországra is elvetődött, New Europe (Új Európa) című sorozatának egy epizódja hazánkat mutatja be. Sokoldalúságát bizonyítandó írt regényt (Hemingway’s Chair), színdarabot (The Weekend), és megjelent egy limerik kötete is.


1975-ben, a Monty Python sorozat sikere után a BBC akkori vezetősége felkérte Palint, hogy készítsen önálló műsort. Erre a felkérésre alkotta meg örök szerző- és játszótársával, Terry Jones-szal a Tomkinson iskolaévei (Tomkinson’s Schooldays) című filmetűdöt, mely az angol iskolarendszert figurázta ki a pythonos múlthoz méltó abszurd humorral. Ebből nőtte ki magát 1977-ben a Ripping Yarns (Kalandos történetek) című, két évadot, összesen kilenc epizódot megért sorozat. A Ripping Yarns a második világháború előtti, fiúknak szóló, nevelő célzatú kalandregényeket parodizálja ki. Az angol kultúra kedvenc témáival foglalkozik. A Kalandos történetek többek között pellengérre állítja a nagy felfedezőket (Békával az Andokban), a kémhistóriákat (Whinfrey utolsó esete), a rémtörténeteket (A karom átka), az angol gyarmatbirodalmat (Roger Indiában) de nem maradhat ki a foci sem (Arany Gordon).


A Kalandos történetek fontos mérföldkő Palin karrierjében. Nem csak azért, mert ez volt első önálló műsora, hanem mert először bomlott fel addig elválaszthatatlan duója Terry Jones-szal, aki a Tomkinson kivételével nem szerepelt az epizódokban, csupán szerzőtársként segítette régi barátját. A Kalandos történetek a BBC történetének egyik legköltségesebb produkciója volt, ugyanis a tévés gyakorlattal szemben az egészet filmre forgatták.